در سال ۱۷۶۰ براي اولين بار کلمه گرده (Pollen) در زبان انگليسي مورد استفاده قرار گرفته است. گرده از يک لغت لاتين گرفته شده و به معناي پودر نرم مي باشد و در فرهنگ لغت آمريکايي به مواد پودر مانندي ميگويند که در بساک گياهان گلدار توليد ميشود و به عنوان يک اندام نر در گياهان نقش توليدمثلي دارد و در بعضي از فرهنگ لغات به صورت هاگهاي ميکروسکپي کوچکي در گياهان توليد کننده دانه تعريف شده است.
گياهان قدرت حرکت ندارند و مانند ساير موجودات قادر به انتخاب جفت خويش نميباشند. آنها مقدار زيادي دانه گرده توليد مينمايند که از نظر نقش توليد مثلي در گياهان حائز اهميت بوده و به عنوان اندام توليد مثلي نر در آنها ميباشد. عوامل مختلفي مانند حشرات و باد و در موارد معدودي آب نقش انتقال دانهها به کلاله مادگي را ايفا ميکنند و بدين وسيله باعث تداوم حيات و بقاي گياهان ميشوند.
·كم كردن وزن اضافی بدن
·جلوگیری از پوكی استخوان
·خلوگیری از پیری زود رس - تقویت نیروی جنسی خانم ها و آقایان
·كاهسش دهنده اضطراب – دلشوره – نگرانی
·بالا برنده سیستم ایمنی در برابر سرما و حساسیت ها
·پروستات و كاهش قند خون
·افزایش دهنده انرژی و توان بدن+ از بین برنده لك های پوستی
·تقویت كننده معده – حافظه – سیسنم عصبی و سیستم عروق
.افزایش قد و ضریب هوشی و اعتماد به نفس
این ماده باعث سوزندان چربی و كنترل اشتها می شود.ورزشكاران به طور وسیع در اروپا و آمریكا برای بالا بردن توان جسمی از آن استفاده می كنند.
محمد علی كلی گفته است:
پیروزی های گذشته خود را مدیون این ماده اعجاب انگیز می دانم.
ميزان پروتئين دانههاي گرده بيش از ۴۰ درصد بوده که در گونههاي گياهي متفاوت است. ترکيبات اسيدهاي آمينه به صورت آزاد و يا ترکيب قادر به تامين نباز غذايي لاروهاي زنبورعسل ميباشد. جمعآوري دانههاي گرده کار بسيار دشواري است ولي زنبورعسل با سرعت و مهارت خاصي آنها را جمعآوري مينمايد. هر زنبور عسل قادر به جمعآوري و حمل پنج ميليون دانه گرده ميباشد که عمدتاً در بند اول(پنجه) پاهاي سوم بستهبندي شده و به کندو حمل ميشوند اما به لحاظ اينکه بدن اين حشره مملو از موهاي انبوه و منشعب است ، دانههاي گرده به اين موها نيز ميچسبند و راندمان کار گرده افشاني در گياهان به مقدار زيادي افزايش مييابد و بدين علت زنبورعسل نقش بسيار مهم و چشمگيري در افزايش کمي و کيفي بسياري از محصولات کشاورزي ايفا مينمايد.
جمع آوري گرده توسط زنبور
زنبورعسل با توجه به شرايط آب و هوايي و نياز کلني معمولا در سن ۲۱ روز قادر به جمعآوري شهد، گرده و آب ميباشد. ۲۵ درصد زنبورهاي کارگر گرده و ۱۷ درصد شهد و گرده و ساير زنبوران فقط شهد جمعآوري ميکنند.
هر زنبور کارگر در طول يک روز در حدود ۱ تا ۵۰۰ گل را ملاقات ميکند و بين ۱۰ تا ۳۰ ميليگرم گرده به کندو حمل ميکند. يک زنبور کارگر براي پر کردن سبد گرده در حدود ۱۰ تا ۱۵ پرواز انجام ميدهد که با توجه به تعداد گل، فاصله کلني از منبع غذا و ميزان وفور گل در آن منطقه فرغ ميکند. اين مسئله باعث تفاوتهاي قابل توجهي بين توليد گرده در مناطق مختلف ميباشد. معمولاً مقدار گرده جمعاوري شده توسط يک کلني در طول يک فصل ۳۵ کيلوگرم ميباشد.
به طور کلي جمعآوري گرده توسط زنبورعسل به عوامل مختلفي بستگي دارد که عبارتند از:
1- درجه حرارت: زنبورعسل بين دماي ۸ تا ۳۵ درجه سانتيگراد گرده گل ها را جمعآوري ميکند.
2- سرعت باد: چنانچه سرعت باد از ۱۷ کيلومتر در ساعت بيشتر شود از فعاليت زنبورهاي گردهآور کاسته شده و تدريجاً متوقف ميشود
مصارف دارويي گرده
محققين براي تعيين اثرات دارويي گرده بر روي بعضي از بيماريها آزمايشهاي انجام دادهاند.
وجود هورمونهاي تحريک کننده جنسي در گرده ثابت شده است و به عنوان يک تقويت کننده عمومي براي درمان بعضي از بيماريها در تعدادي از کلينيکها و بيمارستانهاي اروپا و آسياي شرقي مورد استفاده قرار گرفته است.
بعضي از محققان معتقدند که مصرف گرده براي سلامتي غدد پروستات مؤثر است همچنين گرده در درمان بيماريهاي عصبي مؤثر ميباشد، افرادي که به مدت يک هفته از گرده استفاده کردهاند کمترعصبي شده و به زندگي خوشبينتر و فعالتر شدهاند بطوريکه اين اشخاص علاقه زيادي به کار داشته و حالت افسردگي در آنها بهبود يافته است.
پزشکان گرده را در درمان علائم ديابت مؤثر تشخيص دادهاند و همچنين در تحقيقات خود به اين نتيجه رسيدهاند که گرده داراي آنتيبيوتيکهايي مانند پنيسيلين است و قادر به جلوگيري از رشد برخي ميکروارگانيسمها ميباشد.
بهطورکلي در منابع و مقالات داخلي و خارجي موجود، گرده در موارد زير مؤثر ميباشد :
به عنوان يک محرک وسيعالطيف در بهبود وضعيت عمومي بدن
پيشگيري و درمان بيماريهاي پروستات
درمان ناتوانيهاي جنسي
رفع حساسيت (بيماران حساس به گرده گل در صورت خوردن عسل و يا شان عسل(عسل با موم) به خاطر داشتن گرده گل در آنها، تدريجا درجه حساسيت کاهش يافته و بهبود مي يابند.)
تنظيم کننده عمل روده(گرده گل فعاليت روده را عادي کرده و تنظيم کننده قابل توجهي براي آن مي باشد. مخصوصا گرده هايي که توسط زنبورداران جمع آوري مي شود نوعي ماده غذايي عالي براي روده محسوب مي شود. گاهي اوقات آن را پليس روده مي نامند)
کاهش فشار خون
جلوگيري از پيري زودرس
درمان ورم روده بزرگ و معده
کاهش تب
درمان بيماريهاي عصبي
درمان سندرم افسردگي
تنظيم فعاليت متابوليسمي (گرده گل اختلالات در کارايي اعمال بدن را تنظيم نموده و متابوليسم هاي ناقص را متعادل مي سازد.)
مؤثر در نرم کردن پوست
درمان يبوست توسط گرده گل بسيار موثر است. اين ماده با تخميرهاي روده اي و کوليت ها مبارزه مي کند. در درمان کولي باسيلوز و باکتري هاي روده اي بسيار موثر است.
گرده گل به افرادي که دوران نقاهت را مي گذرانند و يا به افراد خسته و ضعيف نيرو مي بخشد. به افرادي که دچار بي اشتهايي هستند امکان مي دهد اشتهايي خود را بازيابند.
گرده گل به طور کلي در کمبودهاي مواد معدني، تاخير در رشد و شير دادن تجويز مي شود.
مقدار مصرف گرده گل
در بزرگسالان به طور ميانگين 20- 15گرم تا حداکثر40 گرم در روز مي باشد .
مصرف آن دو نوبت در سال و هر نوبت هم سه ماه پشت سر هم توصيه مي شود .
خوردن گرده گل پيش از صبحانه بيشترين تأثير را دارد .
براي استفاده بيشتر از خواص گرده بهتر است آن را در عسل نگهداري نمود . اين امر سبب حل شدن تدريجي محتويات گرده در عسل و اثر بخشي بيشتر آن خواهد بود .
دیدگاهها
عالی بود.